Özellikle Logo tasarımı konusunda sık karşılaştığımız sorular cevap ve önerileri konusunda genelde aynı yanıtları verdiğim için siteye de yazma ihtiyacı duydum. En azından bu tür sorular aklınıza takıldığında aşinalığınız olsun.
İş sürecinin başında özellikle firma bilgilerinin temini ve ödeme öncesinde çok sık karşılarım.
Peki logo yaptınız, beğenmezsem ne olacak? Ne yapacağız?
Bu tasarımı “ben beğenmedim” demek aslında işin en kolay yoludur, çoğu kişi neden beğenmediğinin cevabını vermez, veremez. Oysa ki tasarım süreçlerinin başında firmayı – markayı ne kadar iyi anlatırsanız, tasarımcı olayı ne kadar iyi kavrar, ne kadar güzel örnekler incelerseniz, ne istiyorum sorusunun cevabını zaten vermiş olacaksınız. Tasarım süreçlerinde istişareli hareket etmek veya tasarım kalitesine güvendiğiniz kaliteli yerler ile çalışmanız şarttır. Biz Logoloji olarak sürecin en başından sonuna kadar araştırma, bilgilendirme ve bilgi talebi gibi istişareler yaptığımız için bu tür sonuçları yaşamamaya özen gösteriyoruz.
Bunun dışında tasarımları beğenmeme gibi bir durumunuzun olması gayet normal. Tasarım beğenisi matematiğe benzemez, estetik algısı göreceli bir kavram olduğundan çoğu kişinin beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz yada sizin beğendiğinizi başkaları beğenmeyebilir. Bu konuda fikir etkileşimi yakalamak inanılmaz önemlidir.
Konuşun, danışın, önerilerde bulunun.
Çoğu kez gösterdiğim örneklerden birisi de;
Logoyu basit görüp, acaba çok mu sade, biraz daha bir şeyler eklesek mi, şuraya şunu da koysak mı gibi taleplerdir. Bu durumlarda genelde; Nike logosu hiç olmasa, tasarlanmamış olsa ve ola ki böyle bir logoyu markanız için tasarlayıp size sunmuş olsam, sanırım benim hakkımda çok iyi şeyler düşünmezdiniz.
Logo Tasarımı Sade Olmalı
Büyük markaların eski logo tasarımları konusunda gittiği revizyonlara baktığımızda sadelik, uygulama kolaylığı ve olabildiğince net tasarımları görüyoruz. Çünkü logo mecburen akılda kalıcı olmalıdır, basit olmalıdır. Ve sorun aslında şu; basiti yapmak her zaman daha zordur. Mesela Beko’nun yeni logosu Cgstudionyc’dan Sagi Haviv tarafından yapılmış. Aynı firma İstikbal Mobilya’nın yeni logosunu da yapmıştı.
Şimdi gel gelelim, bana janjanlı, yanar dönerli, şöyle kimsede olmayan, süper acayip bir logo yap diyen değerli müşterilere :)
- Logo tasarımı; zaten özgün olmalı ve zaten kimsede olmamalıdır. Bu bir talep değil, olması gereken NET özelliktir.
- Logo yanar döner olmaz, aksine sade, anlaşılır, basit ve amaca yönelik olur.
- Yapılan tasarımların yorumlarını, değerlendirmelerini yaparken, tasarımcının bilgi, becerisi tecrübesi hatta daha önce yaptıklarını inceleyerek, verilen emeği göz önüne alarak yorumlayın. Tasarımcıların mesleğine her meslek erbabının işine saygı gösterdiğiniz gibi saygı gösterin.
Doktora gittiğinizde doktor size kalp yetmezliği teşhisi koyduğunda hayır efendim, ben gribim sadece diyebiliyor muyuz? :)
Çalışacağınız ajansı veya siteyi seçerken tercihlerinizi mutlaka referanslara bakarak işinizi verin. Eğer güvenmiyorsanız hiç işe başlamayın. Eğer çalışmaya başladınız ve ücretini ödediniz iş sizde deyip yetki verdiyseniz; tasarımcının yetenek, bilgi ve önerilerine güvenin.
Eğer aç gözlü değilseniz, işinize gerçekten kıymet veriyorsanız ve gözünüzü boyamak sırf iştahınızı tatmin etmek için çok çok çok tasarım mantığında değilseniz, tasarımlarınızı özel olarak hazırlatın, süreçle ilgilenin, yorumlayın, yön verin. Gerekirse istişare ederek taşın altına elinizi koyun.
Daha önceki yazılarda da belirttiğim üzere logo tasarım yarışmaları fikir hırsızlığının çok yaşandığı (istisnalar hariç), kendini tasarımcı diye nitelendiren tabiri caizse çoğunlukla yeni yetmelerin dolduğu ortamlar durumunda maalesef.
Çok tasarım değil; iyi tasarım için Logoloji’ye bekleriz.